Της Ελένης Στεργίου
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Τα έτη 2010, 2011 και 2012 ξέραμε ότι ήταν δύσκολες χρονιές. Οι επενδυτικοί οίκοι συμβούλευαν το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου να απαρτίζεται από μετρητά και τοποθετήσεις σε ασφαλή ομόλογα και μετοχές σε αναδυόμενες αγορές. Φέτος; Λίγα μετρητά, ακόμα λιγότερα κρατικά ομόλογα, περισσότερες μετοχές και εμπιστοσύνη στο χρυσό είναι η “συνταγή” για χαρτοφυλάκια του 2013.
Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάντως, καθώς βρισκόμαστε στο σημείο που ή προχωράς προς το καλύτερο ή μένεις στάσιμος και είσαι έρμαιο των «κυμάτων» που θα έρχονται κατά τη διάρκεια του 2013. Για αυτό το λόγο, ίσως, οι συστάσεις των οίκων για φέτος είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και στηρίζονται σε εναλλακτικά σενάρια, καθώς «όλα είναι στον αέρα».
Το 2013 θα είναι σίγουρα καθοριστικό, ειδικά προς το τέλος. Ή θα βγούμε από την κινούμενη άμμο και το 2014 θα καθαρίζουμε τις λάσπες ή ακόμα θα κρατιόμαστε από κάποιο κλαδί για να μην μας πάρει μέσα.
Ενα ανέκδοτο λέει: πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος; Επενδύοντας δισεκατομμύρια σε λάθος επένδυση. Το ανέκδοτο αυτό κρύβει μία αλήθεια, η οποία σήμερα, λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας, αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Οπως έχει πει και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, μαγικές συμβουλές για να γίνεις πλούσιος δεν υπάρχουν. Το γνωρίζει ο ίδιος καλά, όπως και ο “ανταγωνιστής” του, Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχασε πολλά εκατομμύρια δολάρια το 2012 επενδύοντας στην πτώση του ευρώ και στη διάλυση της Ευρωζώνης. Το ίδιο και περισσότερο χαμένος, με το ίδιο στοίχημα, ήταν ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον. Ωστόσο, το 2012 δεν ήταν ένα ζημιογόνο έτος για αυτούς, καθώς τους αντάμειψε η εμπιστοσύνη τους στον χρυσό. Η τακτική τους διδάσκει κάτι πολύτιμο: κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέπει τις αγορές και καλό είναι να μην βάζουμε «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι». Με άλλα λόγια, απαιτείται διαφοροποίηση.
Πώς όλα αυτά αποκτούν πρακτική σημασία για την επενδυτική στρατηγική το 2013; Στο Πρωτοχρονιάτικο δώρο που στέλνουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι στους πλούσιους πελάτες τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από προβλέψεις και επενδυτικές συμβουλές, αναφέρεται ότι το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον θα διαμορφώσει τις εξής συνθήκες στις αγορές:
Πρώτον, οι ισοτιμίες θα κινούνται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης. Επομένως, πολλά κέρδη από το συνάλλαγμα δεν αναμένονται ή όποιος τα περιμένει, θα πρέπει να αναλάβει μεγάλο ρίσκο.
Δεύτερον, θα ευνοηθούν τα χρηματιστήρια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά. Στροφή στις μετοχές «βλέπουν» και οι κορυφαίοι fund managers του πλανήτη για το 2013, βάσει σχετικής έρευνας της Bank of America – Merrill Lynch. Oι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν οι μετοχές θα παρουσιάσουν φέτος μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα ομόλογα, σημειώνοντας κέρδη άνω του 15%.
Τρίτον, τα κρατικά ομόλογα θα υποστούν δοκιμασίες από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και τη δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ. Επίσης, η απειλή της υπερχρέωσης θα φτάσει μέχρι την Ιαπωνία, δημιουργώντας ένα “ασφυκτικό” κλίμα για τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Ακόμη και τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να υποστούν πίεση. Σύμφωνα με την επενδυτική μπουτίκ στο Λονδίνο, Exotix, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει μία μέση άνοδο από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα της τάξης του 274% που αποτελεί παγκόσμιο και ιστορικό ρεκόρ. Αυτό, σε συνδυασμό ότι η επαναγορά και το ράλι που προηγήθηκε της επαναγοράς έγιναν σε συντομότερο διάστημα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του (οι πελάτες του είναι μεγάλα hedge funds) να πουλήσουν μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα και να απλώς να διακρατήσουν τις υπόλοιπες διάρκειες. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω οίκος ήταν από την αρχή θετικός για τα ελληνικά ομόλογα με μέχρι σήμερα έκανε μόνο συστάσεις για αγορά.
Τέταρτον, τα εταιρικά ομόλογα θα αναδειχθούν ως οι εναλλακτικές λύσεις των κρατικών ομολόγων και των μετοχών. Ετσι, αναμένεται ότι αυτά θα ευνοηθούν.
Πέμπτον, ο χρυσός, αν και έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί “σταθερή αξία” εξαιτίας της αβεβαιότητας, αλλά και των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση για το πολύτιμο αυτό μέταλλο.
Εκτον, οι πιο τολμηροί και τα μεγαλύτερα πορτοφόλια μπορούν να επενδύσουν σε hedge funds, τα οποία αποτελούν την “τελευταία μόδα” των επενδύσεων. Μάλιστα σε αυτά αποφάσισε να στραφεί το Ιδρυμα Νομπέλ, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του και να εξακολουθήσει να δίνει αυξημένα οικονομικά βραβεία στους νομπελίστες. Τα hedge funds είναι “επιθετικά” κεφάλαια, ευέλικτα, ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς γρήγορα και επενδύουν και σε αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι κίνδυνοι του 2013
To 2012 η Ελλάδα ήταν ο φόβος όλων. Φέτος, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις οίκων και οικονομολόγων, πηγές αβεβαιότητας είναι:
1. Η πολιτική εμπλοκή στις συζητήσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ.
2. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία που μπορεί να πυροδοτηθούν από τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής αιτήματος για πλήρη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης από τη Μαδρίτη.
3. Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μολονότι υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις, εντούτοις για την UBS και για άλλους οίκους, μία σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας δεν αποτελεί για το 2013 το κεντρικό σενάριο.
4. Οι επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής τους αν υπάρξει η θετική έκπληξη από τις ΗΠΑ, εμφανίζοντας σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
5. Οι επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών στις τιμές των εμπορευμάτων. Αν και θεωρητικά η νομισματική χαλάρωση θα επιδράσει ανοδικά στις τιμές τους, εντούτοις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτές να παραμείνουν σταθερές – κυρίως σε ό,τι αφορά τον χαλκό. Σημειώνεται ότι η τιμή του χαλκού ακολουθεί κυρίως τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Οσο πιο θετικές είναι, τόσο αυξάνεται η τιμή του, διότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής. “Κλειδί” στην πορεία του χαλκού και των βιομηχανικών μετάλλων γενικότερα αποτελεί η πορεία της Κίνας.
6. Η αρνητική έκπληξη από τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να ενισχύσει τη ροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες αγορές. Ετσι, μπορεί να δούμε μεσοπρόθεσμα τις αναδυόμενες αγορές να μην προσφέρουν τις αποδόσεις που περιμένουμε.
7. Εξδος από το ευρώ. Η Citi τους επόμενους 12-18 μήνες θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες έχουν μειωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ περιμένει και κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους σε τουλάχιστον πέντε οικονομίες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις των μεγάλων οίκων συνοψίζονται στα εξής:
Morgan Stanley: αποστάσεις από την Ευρωζώνη
Για τη MorgaStanley το θέμα είναι να κρατήσει ο επενδυτής αποστάσεις από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προσέχοντας τις επιπτώσεις από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού γκρεμού». Για τους πρώτους τρεις με έξι μήνες προτείνει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να περιέχει εταιρικά ομόλογα, λιγότερες μετοχές αναδυόμενων αγορών και λιγότερα κρατικά ευρωπαϊκά ομόλογα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και εμπορεύματα. Σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα, συστήνει περισσότερη έκθεση στο ευρώ και λιγότερη στο ιαπωνικό γιεν και στη στερλίνα. Το βασικό σενάριο προβλέπει μικρά κέρδη για το αμερικανικό Χρηματιστήριο της τάξης του 1,8% για το 2013 και υψηλότερη απόδοση (10%) για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Societe Generale: Φοβού τις ΗΠΑ!
Περισσότερο απαισιόδοξη εμφανίζεται η Societe Generale, που πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές είναι οι ΗΠΑ. Στην Ευρωζώνη οι κίνδυνοι θα παραμένουν και πως η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, θα αντιμετωπίσουν κινδύνους. Για τους λόγους αυτούς συστήνει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα, περισσότερες επενδύσεις σε μετοχές και σε εναλλακτικές μορφές, όπως εμπορεύματα και hedge funds. Επίσης, η επιστροφή των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές κατά το 2013 θεωρείται σχεδόν βέβαιη, εξέλιξη η οποία εν μέρει θα στηριχθεί από τις φθηνές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.
Citi: Μειώσεις επιτοκίων
Η Citi εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι το 2014 θα είναι λίγο πιο βελτιωμένοι. Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Βρετανία θα δοκιμαστούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με την τράπεζα, το 2025 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για το 2013 εκτιμά πως η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου σταθερά, ενώ η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων: μία στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους (από 0,75% σε 0,50%) και μία στο δεύτερο τρίμηνο (στο 0,25%).
Credit Suisse: Οχι μετρητά
Η Credit Suisse πιστεύει και αυτή ότι τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να είναι μη ανταποδοτικά στη διάρκεια του χρόνου. Συστήνει αμερικανικές μετοχές του καταναλωτικού τομέα και ευρωπαϊκές μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης, μετοχές που δημιουργούν μεγάλη και ελεύθερη ταμειακή ροή ή μετατρέψιμα ομόλογα υψηλής απόδοσης. «Επενδύστε σε ενεργειακές μετοχές. Εταιρείες πετρελαίου και αερίου με νέες τεχνολογίες εξερεύνησης ή που ενδιαφέρονται για το μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο σχιστολιθικό αέριο, το ελαφρύ πετρέλαιο», αναφέρει στην επενδυτική στρατηγική για το 2013.
JP Morgan: καλύτερα τα εταιρικά ομόλογα
Η JP Morgan Global Asset Management επισημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης διατηρεί αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρεί την προτίμησή της για τους πιστωτικούς τίτλους (εταιρικά ομόλογα) έναντι των κρατικών ομολόγων. «Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας, σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμούμε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη πλην Βρετανίας, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ», σημειώνεται στην τελευταία της έκθεση.
Πηγή: newspark.eu