Τα φρούτα δεν είναι πάντα τα αγαπημένα των παιδιών και των μωρών.
Οι παιδίατροι συνιστούν συνήθως μετά τον έκτο μήνα να ενισχυθεί το διαιτολόγιο με κρέμα από φρέσκα φρούτα. Η εισαγωγή των φρούτων γίνεται σταδιακά, συνήθως ένα για μερικές ημέρες, στη συνέχεια το δεύτερο φρούτο για μερικές μέρες ακόμα κ.ο.κ., αποφεύγοντας στην αρχή τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα όπως το πορτοκάλι.
Για να γίνει πιο εύκολη η εισαγωγή μιας νέας τροφής στο μωράκι σας θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το έδαφος. Πάρτε το στην κουζίνα, στο καρεκλάκι του, μία δύο ημέρες πριν ξεκινήσετε να το δίνετε φρουτόκρεμα. Πλύντε μπροστά του τα φρούτα, ξεφλουδίστε τα, καθίστε να τα φάτε και δώστε του λίγο να δοκιμάσει, ακουμπώντας λίγο κάθε φρούτο στα χειλάκια του. Κάντε του παιχνίδια όταν του ακουμπάτε το φρουτάκι. Με τον τρόπο αυτό θα αποδεχθεί πιο εύκολα και ευχάριστα κάτι πρωτόγνωρο στη ζωή του, δηλαδή μία γεύση, ένα αντικείμενο, μία τροφή που δεν έχει γνωρίσει ποτέ.
Οταν έρθει η ώρα να δοκιμάσει τη φρουτόκρεμα, αφού έχετε πλύνει, ξεφλουδίσει και αλέσει τα φρούτα πολύ καλά, προσθέστε στο μπλέντερ λίγο νερό, ώστε να γίνει η κρέμα πιο νερουλή. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από την σκόνη κρέμα βανίλιας για να γίνει πιο γλυκιά.
Βάλτε το μωράκι στο καρεκλάκι, δέστε του μία πετσετούλα στο λεμουδάκι, πάρτε το μπολάκι με την κρέμα, ένα κουτάλι μικρό (μπορεί να είναι και του γλυκού που χρησιμοποιούμαι εμείς οι μεγάλοι, δεν είναι απαραίτητο να έχετε παιδικά κουτάλια αν δεν τρώνε τα παιδιά μόνα τους, διότι δεν κινδυνεύουν να χτυπήσουν). Καθίστε απέναντί του, χαμογελώντας και τραγουδώντας, ανακατεύοντας απαλά την κρέμα.
Πάρτε λίγη ποσότητα κρέμας με τη μύτη του κουταλιού και πλησιάστε τα χείλη του. Αφήστε το μωρό να μυρίσει και να γλύψει μόνο του την κρέμα από τα χείλη. Επαναλάβετε μέχρι το μωράκι να θέλει να γλύψει το κουταλάκι και να ανοίγει μόνο του το στόμα. Μην βάλετε το κουτάλι στο μέσα στο σόμα αν δεν το ανοίξει μόνο του.
Μόλις πάρει απόφαση να ανοίξει το στόμα (αυτό μπορεί να πάρει και μέρες), βάλτε στο κουταλάκι μικρή ποσότητα από την κρέμα. Βάλτε απαλά το κουτάλι στο στόμα και αφήστε το για λίγο μέχρι να τρέξει η κρεμούλα στη γλώσσα του. Το μωρό ακόμα δεν ξέρει να τρώει με κουτάλι, δεν ξέρει να κλείσει τα χείλη για να κρατήσει την τροφή στο στόμα από το κουτάλι. Ακόμα η διαδικασία μοιάζει σαν το γάλα που χύνεται από την πιπίλα ή ρουφιέται από το στήθος. Αφήστε λοιπόν στην αρχή να νομίζει ότι χύνεται η τροφή ή ρουφιέται από το κουτάλι.
Το μωράκι θα ξεκινήσει να πειραματίζεται, κρατώντας αρκετή ώρα το κουταλάκι στο στόμα του, άλλοτε θα το δαγκώνει και άλλοτε να φυσάει προς τα έξω και θα χύνεται η τροφή.
Εσείς σταδιακά θα του μαθαίνετε τους καλούς τρόπους. Δεν το μαλώνετε, αλλά ούτε αφήνετε να δαγκώνει το κουτάλι με τις ώρες ούτε να φυσάει έξω την τροφή. Απλώς παίρνετε το κουτάλι από το στόμα και σταματάτε να συμμετέχετε σε αυτό το παιχνίδι.
Συνήθως οι πειραματισμοί αυτοί ξεκινούν όταν το παιδί έχει χορτάσει, οπότε μόλις δείτε αυτά τα παιχνίδια, αφού το αφήσετε να τα κάνει μία – δύο φορές, στη συνέχεια σταματάτε το τάισμα.
Βγάζετε την πετσετούλα, σκουπίζετε το μωράκι και στη συνέχεια του πλένετε το προσωπάκι και τα χεράκια μέσα στη χαρά και την ευτυχία.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι να γίνονται όλα αυτά σε περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας. Η παραμικρή ένδειξη άγχους μπορεί να τα γκρεμίσει όλα: το παιδί δεν θα τρώει, θα γκρινιάζει ή θα πετάει το φαγητό κάτω ή θα πνίγεται.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία.