Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025
Καθημερινά

Πώς να κάνετε οικονομία στο ρεύμα

9.75Kviews

Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στη λάμπα πετρελαίου, ούτε το λιχνάρι.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την οικονομία στο ρεύμα, επενδύοντας σε φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν και μερκές απλές κινήσεις, με τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε, οι οποίες είναι:

  1. Σωστή χρήση των συσκευών και απενεργοποίησή τους όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται.
  2. Να βάλουμε νυχτερινό τιμολόγιο
  3. Να εξετάσουμε μήπως δικαιούμαστε Κοινωνικό Οικιακό Τμολόγιο.
  4. Τέλος, καλό είναι να ρωτήσουμε τον ηλεκτρολόγο μήπως είναι αρκετή η σύνδεση με μονοφασικό ρεύμα έναντι τριφασικού. Το μονοφασικό έχει μικρότερο κόστος, αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία για μικρές καταναλώσεις και συνήθως για μικρές οικίες που δεν χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μηχανές (αντλιοστάσιο, ανελκυστήρες κλπ) είναι μια χαρά.

Ας τα δούμε τώρα αναλυτικά.

Σωστή χρήση συσκευών

Προσοχή

Ο θερμοσύφωνας, η ηλεκτρική κουζίνα, ο ηλεκτρικός φούρνος και το ψυγείο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι.

tips

1. Αν είναι χειμώνας και βάλατε να ψήσετε στον φούρνο, όταν τελειώσετε το ψήσιμο, κλείστε τον φούρνο και ανοίξτε την πόρτα. Η θερμότητα που εκπέμπει θα εξοικονομήσει ενέργεια (χρήματα) από τη θέρμανση. Προσοχή, αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

2. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη του ψυγείο σε μία σταθερή θερμοκρασία, σύμφωνα με τη σύσταση του κατασκευαστή για τη χώρα όπου ζούμε.

3. Μην ανοίγετε και κλείνετε πολλές φορές την πόρτα του ψυγείου, μην αφήνετε την πόρτα του ανοικτή και μην βάζετε μέσα στο ψυγείο ζεστά τρόφιμα.

4. Αν μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ηλεκτρικό θερμοσύφωνα με ηλιακό, έχει καλώς. Αν όχι, προσπαθείστε να μην ξεχνάτε τον ηλεκτρικό θερμοσύφωνα ανοικτό συνέχεια, και προγραμματίστε τις δουλειές που θέλουν ζεστό νερό να γίνουν όλες μαζί (μπάνιο παιδιών, πλήσιμο πιάτων κλπ). Σκοπός είναι να μην κλείνει και ανοίγει πολλές φορές ο θερμοσύφωνα, ώστε να καταναλώνει ενέργεια για να ζεσταίνει συνέχεια κρύο νερό.

Αν σβήνουν τα φώτα στα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται φωτισμός, η ετήσια μείωση του κόστους υπολογίζεται σε 15%. Τα καθαρά παράθυρα (φωτισμός), η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων και χαλασμένων ντουί μπορεί να μειώσουν το κόστος κατά 15%. Το σβήσιμο συσκευών που δεν λειτουργούν, π.χ. TV, fax, εκτυπωτής κ.λπ., απαλλάσσει αρκετά ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής καίει ρεύμα 15 ευρώ το έτος. Αν τον κλείνουμε, όταν δεν τον χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη WWF. Υπάρχουν πολλές ενεργοβόρες συσκευές που φαίνονται «αθώες». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έγχρωμου εκτυπωτή (μη ενεργειακά αποδοτικός) ανέρχεται σε 54 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο κόστος ενός ψυγείου (ενεργειακά αποδοτικό) είναι 25 ευρώ τον χρόνο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση του air condition το καλοκαίρι ή των ηλεκτρικών θερμαστρών το χειμώνα. Μπορείτε για παράδειγμα το καλοκαίρι να προτιμήσετε ανεμιστήρες ταβανιού, αντί για κλιματιστικό. Οι ηλεκτρικές θερμάστρες το χειμώνα ίσως να συμφέρουν μόνο όταν πρόκειται για περιορισμένη χρήση σε μικρούς χώρους (πχ ένα δωμάτιο) και εφόσον διαθέτει τεχνολογία για περιορισμένη κατανάλωση ρεύματος. Για το λόγο αυτό αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω αγοράζοντας μία καλή συσκευή όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος. Ούτε που μπορείτε να φανταστείτε πόσο ρεύμα καίει ένα μικρό αερόθερμο…

Νυχτερινό Τιμολόγιο

Τίθεται σε ισχύ συνήθως κάθε Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τέλη Απριλίου και προβλέπει τμηματικό ωράριο 15:30-17:30 και 02:00-08:00.

Η χρέωση των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος στο τιμολόγιο Γ1Ν περιλαμβάνει δυο περιόδους χρέωσης κατά τη διάρκεια του 24ώρου: την περίοδο της Κανονικής Χρέωσης (κανονική τιμή όπως στο τιμολόγιο Γ1), και την περίοδο της Μειωμένης Χρέωσης με συνεχές ή τμηματικό ωράριο.

Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση είναι το άθροισμα της χρέωσης για την καταναλωθείσα ενέργεια (ευρώ ανά kWh) και της χρέωσης για το πάγιο (ευρώ ανά τετράμηνο), τα οποία, για το τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας) βαίνουν κλιμακούμενα όσο αυξάνεται η κατανάλωση, ενώ για το τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας) είναι σταθερά και όχι κλιμακούμενα.

Στο τιμολόγιο κανονικής χρέωσης (ημέρας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) αναλογούν σε κλίμακες κατανάλωσης τετραμηνιαίας βάσης, δηλαδή σε ποσότητες ρεύματος που καταναλώνονται σε χρονική περίοδο 120 ημερών και τιμολογούνται με συγκεκριμένη τιμή σε κάθε ζώνη κατανάλωσης (0-800 ΩΧΒ, 801-1600 ΩΧΒ, 1601-2000 ΩΧΒ, 2001-3000 ΩΧΒ, κτλ), ενώ στο τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νύκτας), οι τιμές χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ευρώ/ΩΧΒ) είναι σταθερές, δηλαδή ανεξάρτητες του ύψους κατανάλωσης.

Tο ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου οικιακής χρήσης είναι:

Τμηματικό ωράριο

– 2.00-8.00 και 15.30-17.30 για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου και

– 23.00-7.00 για τη θερινή περίοδο, δηλαδή από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Συνεχές ωράριο

Οι οικιακοί πελάτες που έχουν πάρει το Νυχτερινό τιμολόγιο πριν από το έτος 1988 και στο εν τω μεταξύ δεν έχουν ζητήσει να έχουν το παραπάνω τμηματικό ωράριο, έχουν μειωμένη τιμολόγηση τις ώρες 23.00-7.00 για όλο το έτος. Αυτό το ωράριο (23.00-7.00) δε χορηγείται πλέον.

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:30 έως 17:30 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.

Δικαιολογητικά χορήγησης Νυχτερινού Τιμολογίου

Θα πρέπει να τοποθετηθεί από ηλεκτρολόγο, εάν δεν υπάρχει ήδη, ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλέ, διατομής 1,5 τετρ. χιλ.) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος πρέπει να σας χορηγήσει μια “Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου”, στην οποία θα αναφέρεται και αυτός ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.

Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες από τον ηλεκτρολόγο χρειάζεται να υποβληθούν στη ΔΕΗ:

1. Αίτηση χορήγησης μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου (έντυπο ΔΕΗ).

2. Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, στην οποία εμφανίζεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης

3. Αστυνομική ταυτότητα και να γνωρίζετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας.

4. Να καταβληθεί η σχετική συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Επιχείρηση για τη χορήγηση του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα νέο, ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, του οποίου η τιμή είναι 10% ή 20% χαμηλότερη από το σημερινό οικιακό τιμολόγιο και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας τους.

Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και θα πρέπει ο καταναλωτής να ανήκει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική του δήλωση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Όσοι είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ≥67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 9298000. Από 18/10/2010 η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά:

– Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.

– ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.

– Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για υποβολή στα ΚΕΠ

Τα παραπάνω και επιπλέον:

– Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:
– Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 – 9797400 του ΥΠΕΚΑ
– Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 – 9298000 της ΔΕΗ Α.Ε.
– Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
– Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010
– Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ
– Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ

Υποβολή αίτησης

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται από 1/10 έως 15/12 του προηγούμενου έτους. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας, η ένταξη όμως όσων πληρούν τα κριτήρια, γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του έτους ένταξης μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων τους.

Ειδικά για τους ανέργους, αν υποβάλουν αίτηση μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δώδεκα συνεχείς μήνες ανεργίας την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης μήνα και να πληρούν τα λοιπά κριτήρια που προβλέπονται για την κατηγορία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20% – 30% φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών:

– Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

– Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο ή ίσο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

– Όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

– Όσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται για τους γονείς τριών τέκνων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Το εισοδηματικό κριτήριο ελέγχεται με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική δήλωση. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη το 2012 θα κριθούν με βάση τα εκκαθαριστικά της εφορίας που εκδόθηκαν εφέτος.

Για τη χορήγηση του ΚΟΤ στη διάρκεια του έτους θα πρέπει η κατανάλωση ρεύματος να μην ξεπερνά, ανά κατηγορία, τα εξής όρια:

– Για ανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι σε 1400kWh.

– Για τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία 1600kWh. Αν η κατανάλωση ξεπεράσει το όριο αυτό, τότε όλες οι κιλοβατώρες τιμολογούνται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, της ΔΕΗ ή εναλλακτικών προμηθευτών.

Πηγή: newspark.eu

Leave a Response