- Μερίδες: 5
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά
Υλικά
- 500 γρ. μακαρόνια Νο2
- 750 γρ. κιμά
- 250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι, μέτριο ψιλοκομμένο
- ¾ κιλού ντομάτες ώριμες
- 1 κομμάτι κανέλας
- Φρυγανιά
- 2 ασπράδια αυγών
- Αλάτι, πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 2 κρόκους αυγών
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μισοβράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε και προσθέτετε βούτυρο.
Χτυπάτε τα ασπράδια και ανακατεύετε με τα μακαρόνια. Πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Βάζετε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι να σοταριστεί. Προσθέτετε το κρασί, 1 φλιτζάνι νερό, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το ζουμί του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και βάζετε το υπόλοιπο τυρί. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ.
Μπεσαμέλ
Ζεσταίνετε 100 γρ. βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτετε αργά το αλεύρι και το ανακατεύετε.
Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αποσύρετε απο τη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τους 2 κρόκους αυγών και λίγο μοσχοκάρυδο. Βάζετε βούτυρο στο ταψί, πασπαλίζετε με φρυγανιά και ρίχνετε τα μισά μακαρόνια. Απλώνετε τον κιμά να σκεπάσει ομοιόμορφα τα μακαρόνια ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Βάζετε απο πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Επάνω απο τα μακαρόνια στρώνετε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τυρί και μετά με λίγη φρυγανιά.
Ραντίζετε με βούτυρο και ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.