Διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες
Τρεις Αμερικανοί κρατούν στα χέρια τους τον μισό πλούτο των συμπολιτών του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ -Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και ο Γουόρεν Μπάφετ- διαθέτουν στο πορτοφόλι τους τόσα χρήματα όσα έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ, δηλαδή 160 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιουσία του γκουρού της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς, του Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon και του Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνοντα Σύμβουλο της αεροπορικής Netjets αγγίζει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών, τα στοιχεία του οποίου αποτυπώνουν μεταξύ άλλων το χάσμα που διευρύνεται συνεχώς μεταξύ πλουσίων και φτωχών δημιουργώντας μία «ηθική κρίση», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έκθεση του think tank «Billionaire Bonanza θεωρεί πως οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδεινώσουν τις κοινωνικές ανισότητες σε ό,τι αφορά στον πλούτο».
«Η ανισότητα του πλούτου είναι σε άνοδο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Τσακ Κόλις, οικονομολόγος κι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Τώρα είναι η ώρα για δράση με στόχο τη μείωση της ανισότητας και βεβαίως όχι φορολογικές περικοπές στους αρκετά πλούσιους».
Η επίμαχη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ φτάνει το συνολικό ποσό των 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία ίση με αυτή που διαθέτει το 64% των Αμερικανών, δηλαδή 200 εκατομμύρια πολίτες», όπως αναφέρει η έκθεση. «Τα άτομα αυτά είναι περισσότερα από τον πληθυσμό του Καναδά και του Μεξικού μαζί».
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουμε δει τέτοια ακραία επίπεδα συγκεντρωμένου πλούτου και εξουσίας σε σχέση με έναν αιώνα πριν».
Ο Τζος Χόξι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του think tank έσπευσε να υποστηρίξει πως «τόσο πολλά χρήματα που συγκεντρώνονται σε τόσο λίγα χέρια την ώρα που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Πάνω από όλα πρόκειται για μία ηθική κρίση», προσθέτει.